3 Kleuren die jouw creativiteit stimuleren

Kleuren kiezen voor je kantoor - 3 kleuren voor meer creativiteit - The Office Project

Wist je dat de kleur van je werkplek heel belangrijk is? Heb jij een baan waarbij je veel creatief bezig bent of creatieve oplossingen moet bedenken voor complexe vraagstukken? Kies dan bij het inrichten van jouw werkplek voor één of meerdere kleuren die jouw creativiteit stimuleren. Maar welke kleuren zijn dat dan? Ik heb het voor je uitgezocht 😉 Lees snel verder! 

Kleur beïnvloed je emotie

Je hebt vast wel eens gehoord van kleurpsychologie. De studie naar hoe kleuren je emoties beïnvloeden en hoe je deze informatie onder andere kunt toepassen in design en marketing. Ik vind dat een erg interessant onderwerp. Ik heb er al heel wat artikelen over gelezen en TedTalks en andere seminars bekeken. Het grappige is, dat je op den duur overal de toepassing ervan gaat zien.

Marketeers bijvoorbeeld, zij maken volop gebruik van deze kleurpsychologie. Bij het ontwerpen van logo’s of een brand manual wordt er gekeken naar wat het bedrijf wil uitstralen en welke kleur deze emotie onderstreept. Zo straalt blauw vertrouwen uit en is het een sociale kleur. Denk maar eens aan de kleuren van Facebook, Twitter en Skype. Die hebben de kleur blauw niet voor niets gekozen.

Ook bij winkelinrichting zijn kleuren belangrijk. Oranje wordt bijvoorbeeld vaak als ‘call to action’ gebruikt omdat deze kleur aanzet tot actie, oftewel aankopen. De Bonus-acties van de AH zijn echt niet bij toeval oranje 😉

Kleuren kiezen voor je kantoor

Nu even terug naar de werkplek. De kleuren van je werkomgeving hebben invloed op jouw emotie, jouw manier van werken. Een kleur kan je een gevoel van rust geven of energie geven.

Bij het inrichten van jouw (thuis)kantoor kun je dus, met het kiezen van bepaalde kleuren, specifieke emoties oproepen. De juiste kleurencombinatie kan ervoor zorgen dat jij productiever en positiever aan de slag gaat. Maar welke kleuren moet je dan kiezen?

Er zijn kleuren die goed zijn voor rust en concentratie en er zijn kleuren die de creativiteit bevorderen. Allebei interessant voor je productiviteit. Om dit artikel niet té lang te maken ga ik nu alleen in op de kleuren die invloed hebben op de creativiteit.

Gebruik deze 3 kleuren voor meer creativiteit

De 3 kleuren die de creativiteit kunnen bevorderen zijn…. *tromroffel*…. paars, geel en oranje! Lees verder om te zien hoe je deze kleuren kunt gebruiken bij het inrichten van je kantoor.

 

kleurpsychologie-kantoorinrichting-creativiteit-The Office Project
Afbeeldingen: PinterestGravity Home Blog

Paars | Out of the Box

Mijn favoriete kleur, paars!

De kleur paars staat over het algemeen voor wijsheid en mysterie. Het is dan ook niet zo gek dat het een stimulerende werking heeft of de geest. Paars is een alternatieve kleur, die je ‘out of the box’ laat denken.

Heel handig dus voor als je een creatief beroep hebt en met originele ideeën wilt komen.

 

kleurpsychologie-kantoorinrichting-creativiteit-The Office Project
Afbeeldingen: AD Magazine | Designboom

Geel | Prikkelend Positief

Geel, de kleur van de zon. Ik denk dat ik er vanuit mag gaan dat iedereen wel weet dat de kleur geel staat voor positiviteit en vreugde. Als het zonnetje schijnt wordt ik ook altijd vrolijk. Ik schrijf dit artikel op een hele donkere grijze dag en heb het zonnetje vandaag ook nog niet gezien, dus als je het artikel verder een sombere insteek heeft, weet je waar het door komt 😉 Haha 🙂

Geel is niet alleen de kleur van vreugde, het is ook een prikkelende kleur. Het activeert je hersenen en zet je aan tot werken. Een bruisende kleur vol energie. Precies wat je nodig hebt om de creativiteit op gang te helpen! Geel is dus een ideale kleur om in de inrichting van kantoren te gebruiken. Wie kan er niet een beetje creativiteit, energie en positiviteit gebruiken?

Wel vinden veel mensen het lastig om deze kleur te combineren in het interieur of in het kantoor. Maar je hoeft gelukkig ook niet je hele werkplek geel te maken. Sterker nog, als je teveel geel gebruikt zou je er ‘gek’ van kunnen worden (té prikkelend) en kun je vermoeide ogen krijgen (omdat geel licht reflecteert).

Mijn tip is dan ook om geel alleen als accentkleur toe te passen. Gebruik een mooie warme (oker)gele tint of gebruik een fellere geel accent tussen mooie pasteltinten.

 

kleurpsychologie-kantoorinrichting-creativiteit-The Office Project
Afbeeldingen: Pinterest | Dezeen

Oranje | Creativiteit Boost

Van oranje worden creatievelingen blij! Ook oranje straalt positiviteit en het stimuleert ook de creatieve geest. Het zorgt ervoor dat je productief kunt werken.

De kleur oranje zorgt voor een gevoel van opwinding en enthousiasme. Uit onderzoek blijkt namelijk dat oranje de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt en een stimulerend effect heeft op je energie. Heel handig wanneer je wel wat extra energie kunt gebruiken voor een extra lange vergadering. Het is ook een geschikte kleur voor als jouw team wel een creatieve boost kan gebruiken.

Oranje is een warme kleur en kun je goed combineren met een koelere tint als blauw of paars. Warning! Let er wel op dat oranje ook vaak gebruikt wordt als een waarschuwing is om voorzichtig te zijn. Verf daarom niet ineens je complete kantoor oranje 🙂

 

kleurpsychologie-kantoorinrichting-creativiteit-The Office Project
Afbeeldingen: The Faux Martha | Jessica Brigham

Groen | Fris en Vernieuwend

Ik heb al 3 kleuren genoemd, maar noem er toch nog 1… een bonus kleur 😉

Groen is een kleur met meerdere effecten. Naast dat het de kleur is van de natuur en een koele en verfrissende werking heeft, stimuleert het ook de creativiteit. Volgens onderzoek kan zelfs alleen al het zien van de kleur, helpen bij het uitvoeren van creatieve taken. Ideaal voor een vergader-/brainstormruimte.

Bij de kleur groen denken we automatisch aan de natuur en dit geeft een kalmerend en ontspannen effect dat resulteert in minder stress. Je kunt daardoor beter nadenken en het is makkelijker om gefocust aan het werk te gaan.

 

 

“One size fits all?”

Het is niet zo dat deze kleuren bij iedereen hetzelfde effect hebben. Er geen kant-en-klaar design dat voor ieder kantoor toepasbaar is. De invloed van de kleuren kan per kleurtint, per ruimte en per persoon verschillen.

Wel kun je deze informatie gebruiken bij het ontwerpen van je kantoor en de complete werkomgeving. Zeker als je een groter kantoor hebt en je verschillende ruimtes hebt. Je kunt dan duidelijker zones aanwijzen waar een bepaalde activiteit plaatsvindt (bijv. geconcentreerd werken, brainstormen, overleggen, eten, gasten ontvangen). Je kunt dan per ruimte of zone de kleuren afstemmen en toepassen.

 

Heb jij bij het inrichten van je kantoor of werkplek bewust gekozen voor een bepaalde kleur? En welke kleur zou je nu kiezen? Let me know 🙂 Ik ben benieuwd!

 

– Liefs Nicky

 

Bronnen:
https://www.zzpservicedesk.nl/850/hoe-hebben-kleuren-invloed-productiviteit.htm
http://www.psyblog.nl/2017/11/21/kleuren-psychologie-kleur-werkvloer-inrichting-design/
https://www.kantoorartikelen.nl/blog/ergonomie-meubilair/1915016/de-beste-kleur-op-kantoor
http://www.lumick.com/6-krachtige-kleuren-die-de-productiviteit-op-kantoor-verbeteren/
https://www.kleurenpsychologie.be/stralend_geel.html
https://peoplebusiness.nl/artikelen/personeelsbeleid/meer-enthousiasme-op-kantoor-kies-voor-oranje

 

1 gedachte over “3 Kleuren die jouw creativiteit stimuleren”

  1. Pingback: Beter concentreren met deze kleur op de muur - The Office Project

Geef een reactie