3 Redenen om per direct de notificaties op je telefoon uit te zetten

Social media verslaafd - notificaties uit - The Office Project

Sinds afgelopen vrijdag heb ik de notificaties op mijn allemaal telefoon uit gezet. En dat is fijn! Waarom? Dat leg ik je graag uit 😉

Een week zonder WhatsApp en Facebook

Het begon er eigenlijk mee toen mijn telefoon ruim een week geleden van de trap viel. Scherm kapot. Ik naar de Mediamarkt om te laten maken, maar het bleek dat het schermpje voor mijn Samsung besteld moest worden en ik dus een week moest wachten op de reparatie.

Gelukkig had ik nog een oude smartphone thuis liggen die ik kon gebruiken. Deze telefoon hebben we nu een ‘Kids telefoon’ van gemaakt en Vera was dan ook ‘not amused’ dat ik HAAR telefoon gebruikte.

Ik heb er snel Instagram op gezet (is echt een eerste levensbehoefte blijkbaar, haha) en ik heb een poging gedaan om WhatsApp te installeren. Om de een of andere reden wou dit niet lukken en had ik dus de afgelopen week geen Whatsapp. Uiteindelijk had ik dus alleen Instagram en Pinterest op mijn telefoon staan (die laatste stond er blijkbaar nog op).

Een week zonder Email, Facebook, LinkedIn en Whatsapp op je telefoon… Heb je dat wel eens gedaan? Nou, ik kan het je van harte aanbevelen. Ik kreeg geen notificaties en keek ook veel minder vaak op mijn telefoon. Het was heerlijk!

Quote - Social media verslaafd - notificaties uit - The Office Project

Notificaties uit

Moest ik dan niet afkicken? Nou, zeker wel! Ik val echt wel in de categorie ‘social media verslaafd’, tenminste dat denk ik. Vooral de eerste dagen… ik pakte zovaak naar mijn telefoon! Gewoon zonder echte reden.

Toch wende het leven zonder meldingen snel :), omdat ik vooral veel positieve gevolgen ervaarde:

Rust

Het geeft mij een gevoel van rust. Ik had niet continue zo’n wit lichtje op mijn Samsung dat mij vertelde dat ik nieuwe berichten of meldingen had. Ik ben dan natuurlijk ook weer veel te nieuwsgierig en pak dan meteen mijn telefoon, maar dat gebeurde nu veel minder. Heerlijk! Het gaf me echt rust.

De eerste dagen pakte ik wel redelijk vaak automatisch mijn telefoon om te kijken of ik berichten had. Nog steeds doe ik dit veel te vaak naar mijn zin, maar al zoveel minder! Echt heel fijn 🙂

Grappig vind ik ook, dat het veel leuker is om te zien dat meerdere likes of berichten hebt, dan dat je bij elke like of comment meteen je telefoon pakt 😉

Focus

Ik ben nu ook veel minder snel afgeleid. Want elke keer als dat witte lampje aan was, pakte ik mijn telefoon weer op en was ik op de een of andere miraculeuze wijze weer een half uur verder. Oeps…

Ik merk dat mijn focus gewoon weer aan het groeien is. Ik kan me nu steeds beter concentreren. Echt erg gewoon dat ik me zo heb laten afleiden door mijn telefoon! Zo zonde van mijn tijd!

Effeciënt

En zo kom ik bij punt 3. Want ik vind het echt zonde van mijn tijd om elke keer tussendoor stiekem zoveel tijd kwijt te zijn aan het checken van appjes, social media en ook mijn email. Nu probeer ik het veel efficiënter aan te pakken en 1 of 2x per dag alles tegelijk te checken. Dit is nog best een uitdaging want zodra ik een Instastorie plaats, dwaal ik nog wel eens af en zit ik ongemerkt weer door mijn insta te scrollen. Dus ik moet nog steeds uitkijken dat ik de tijd niet uit het oog verlies en gefocussed blijf.

Ik doe dit nu ook met mijn mail. De notificaties staan uit dus ik krijg niet elke keer een melding bij een nieuw (spam/nieuwsbrief)mailtje. Mijn inbox bekijk ik nu maximaal 2x per dag en ga er dan echt even voor achter mijn laptop zitten. Zo kan ik het merendeel ook meteen beantwoorden. Iets dat er anders veel makkelijker bij inschiet. Mijn to-do lijst is daarmee ook korter. Zo fijn!

En nu?

Ik ben hartstikke blij dat ik mijn eigen vertrouwde telefoon weer terug heb. Vooral omdat hij beter werkt en een fijnere camera heeft, maar zeker niet omdat ik nu alle social media weer terug heb.

Sterker nog, ik heb voorlopig Facebook én LinkedIn van mijn telefoon verwijderd. Dit bekijk ik nu alleen via mijn laptop.

En ik heb uiteraard de notificaties van de andere apps allemaal uitgezet zodat ik rustig én gefocussed kan genieten van mijn dag.

 

Word jij veel afgeleid door je telefoon? Of ben ik de enige 😉 Let me know… Hoe ga jij hier mee om?

Liefs, Nicky

 

3 gedachten over “3 Redenen om per direct de notificaties op je telefoon uit te zetten”

  1. Ik heb vorige week mijn telefoon ingesteld dat na 21 uur het over is met mijn telefoon, geen geluiden van social media, whats app, en weet ik het allemaal. Heerlijk!!! Natuurlijk ben ik wel bereikbaar voor de mensen die echt belangrijk voor me zijn.

    1. Lekker he? Gewoon even echt samen praten of lekker Netflix kijken zonder afleiding Heb je daar een app voor gebruikt of kun je dat op je telefoon instellen?

Geef een reactie