5 Manieren om uit je middagdip te komen

Zo kom jij uit je middagdip - The Office Project

Heb jij wel eens last van middagdip? Zo’n moment waarop je even geen motivatie meer hebt of totaal inspiratieloos bent. Je zit maar voor je uit te staren en er komt geen werk meer uit je handen. Je ogen wegen zwaar, je geeuwt… je zou eigenlijk best een dutje kunnen doen.

Terwijl ik dit typ is het bijna drie uur in de middag en ik zit me een partijtje te geeuwen! Ik heb redelijk laat geluncht (tussen half twee en twee uur) en ik vraag me af of dit de reden is. Ik had ook niet echt gezond geluncht, dus dit zou best eens de oorzaak kunnen zijn. Want met gezond eten, goed slapen, voldoende water drinken en veel daglicht kun je namelijk een middagdipje voorkomen.

Maar wat doe je als je toch last hebt van een middagdip? Hoe kom je er weer uit? Ik geef je vijf tips:

1 | Even de benen strekken

Sta op, strek je uit en beweeg even. Dit is goed voor de doorbloeding van je lichaam en je krijgt er weer energie van. Daarnaast is het ook gewoon goed voor je gezondheid om ook tijdens je werk genoeg te bewegen. Zeker als je een kantoorbaan hebt waarbij je veel zittend werk doet.

Je kunt natuurlijk – heel cliché – even een bakje koffie of thee gaan halen of je collega lastigvallen met jouw middagdipje ;). Een andere manier om goed te bewegen is de ‘deskercise’. Het Amerikaanse weekblad Time heeft 10 oefeningen uitgewerkt die je achter je bureau kunt doen. Welke zou het minst gênant zijn 😉 ?

Deze diashow vereist JavaScript.

 

2 | Zoek afleiding

Ga een paar minuutjes iets anders doen. Juist als je regelmatig een korte pauze inlast, kun je daarna weer vol focus aan de slag. Dit is ook de basis van de Pomodoro techniek (productiviteitsmethode). Hierbij werk je in blokken van 25 minuten die je afwisselt met een break van 5 minuten. Na 4 blokken werken neem je een langere pauze van 25 minuten.

Ik pas deze techniek ook regelmatig toe en merk dat dit erg fijn werkt. Je wordt je heel bewust van de tijd en hoeveel tijd je ergens aan besteedt. In de pauzes haal ik iets te drinken, doe ik huishoudelijke klusjes zoals de vaatwasser legen en vullen of ga ik -zeker als het lekker weer is- even naar buiten.

3 | Ga een luchtje scheppen

Ik zei het net eigenlijk al, maar naar buiten gaan werkt ook echt heel goed. Maak bijvoorbeeld een wandeling van tien tot vijftien minuten. Buiten zijn, frisse lucht en juist de natuur zorgen ervoor dat je vrolijk wordt en energie krijgt. Het heeft een enorm positieve invloed op de productiviteit en zeker ook de creativiteit.

Zo kom jij uit je middagdip - The Office Project

4 | Energie aanvullen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je simpelweg je energie letterlijk moet bijvullen door wat te eten. Vooral fruit en noten zijn goede tussendoortjes. Deze zijn gezond én zorgen voor langdurige energie, in tegenstelling tot suikers van bijvoorbeeld chocola. Die zorgen ook voor energie, maar wel energie die maar van korte duur is.

5 | Begin!

Is er een taak waar je tegenop ziet? Heb je geen zin om te beginnen? Spreek dan met jezelf af dat je er maar 10 minuutjes aan werkt. Zet de wekker en begin er in ieder geval aan. Een goed begin is het halve werk toch? Die 10 minuten overleef je wel 😉 En als je dan eenmaal bent begonnen raak je vanzelf in de juiste ‘workmode’. Tegen de tijd dat je wekker gaat ben je waarschijnlijk zo lekker bezig dat je gewoon lekker doorgaat met je werk 🙂

 

Heb jij wel eens last van een middagdip? Hoe ga jij daar mee om?

Ik ben benieuwd naar jouw tips 🙂 en ik zou het leuk vinden als je ze deelt in een reactie onder deze blog.

Let me know!

 

Geef een reactie