BACK TO WORK | Fris aan de slag na je vakantie

BACK TO WORK | Fris aan de slag na je vakantie - The Office Project

De meeste mensen die ik spreek, starten komende week weer op het werk. De vakantie is voorbij en het ‘gewone’ leven begint weer. Nu heb ik maar één weekje vakantie gehad, maar toch was dat wel even lekker. Uiteraard is die week voorbij gevlogen, maar ik denk dat iedereen dat gevoel stiekem wel heeft met vakantie. Herkenbaar? Zou je ook nog wel wat extra vakantiedagen willen hebben of sta je te popelen om weer aan het werk te gaan?

Ik ben afgelopen week alweer begonnen en morgen beginnen ook de scholen hier in het zuiden. Ik vind het zelf heerlijk om weer meer ritme en regelmaat te hebben, ik kijk daar echt naar uit! Hebben jullie dat ook?

Voor iedereen die nog niet helemaal in de werksferen is, heb ik een paar tips om toch fris aan de slag te gaan na je vakantie.

  1. Agenda check

Een dag van te voren pak ik alvast mijn agenda erbij en kijk ik welke afspraken ik gepland heb staan. Zowel voor mijn werk als privé. Daarnaast heb ik ook gekeken welke afspraken Erik heeft zodat ik daar eventueel rekening mee kan houden.

  1. Verzamel al je to-do’s

Daarna bepaal ik of ik voor mijn afspraken iets moet voorbereiden en zet dit vervolgens mijn takenlijst. Ik kijk dan niet zozeer naar wat ik moet doen (inhoud), maar wel naar of ik iets moet voorbereiden en wanneer ik dat zal doen. Daarna zet ik ook alle andere todo’s voor die week op de takenlijst.

  1. Plannen en tijd maken

Als ik dan weet wat ik allemaal wil doen die week ga ik mijn agenda verder invullen. Wat ga ik wanneer doen? Dit maakt me bewust van hoeveel tijd ik ergens aan wil of kan besteden en wanneer ik dat ga doen. Als ik dit niet doe gebeurt het nogal snel dat de week voorbij vliegt en ik niet gedaan heb wat ik wou doen.

The Office Project - Productiviteit en efficiënt werken

  1. Positieve mindset

Dan komen we nu aan bij een meer zweverige tip. Tenminste, dat vond ik altijd. Toch merk ik dat het enorm helpt. Ik heb het over de juiste mindset vinden om aan het werk te gaan. Je kan namelijk denken ‘Wat jammer dat mijn vakantie voorbij is en had ik nog maar een paar weken vrij’. Je kan ook denken, ‘Yes! Ik mag weer aan het werk en anderen helpen, puzzelen met codes, … (vul in waarom jij jouw werk leuk vind)’. Een positieve benadering zorgt ervoor dat jij met meer plezier aan het werk gaat!

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit is zo’n open deur! Toch noem ik hem omdat ik er zelf meer aandacht aan had mogen besteden. Ik sta namelijk om 6 uur op zodat ik om half 7 weg kan rijden naar mijn werk. Ik vind het dan fijn als ik in dat half uur niet hoef te haasten. Nu zou ik natuurlijk nog vroeger op kunnen staan, maar ik vind 6 uur dan toch echt vroeg genoeg. Daarom doe ik de dag van te voren alvast wat dingen om mijn ochtendroutine wat sneller te laten verlopen. Zo leg ik mijn kleding klaar en is mijn tas alvast gepakt. Douchen doe ik ook het liefst ’s avonds zodat ik daar ’s ochtends niet eerder voor uit bed hoef

  1. Nog een dagje vrij?

Alle bovengenoemde tips zijn bedoeld om de dag van te voren te doen zodat je ook echt fris aan de slag kan als je op je werk komt. Wat doe jij als eerste als je terugkomt van vakantie? Ik bedoel nadat je je koffie hebt en je bent bijgepraat met je collega’s. Juist, je opent je email en daar begint de ellende Terwijl jij je door de berg emails heen worstelt belt de een na de andere collega en zo begint je dag.

Een tip die ik laatst hoorde wil ik graag met jullie delen. Laat je afwezigheidsmelder nog een dag extra aan staan zodat de meeste collega’s nog niet weten dat je terug bent. Zo kan jij je dag kan wijden aan het bijwerken van je email. In plaats van dat je mailbox direct zorgt voor een lange to-do lijst, kun jij die dag meteen ervoor zorgen dat je de taken ook kunt afstrepen.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je een productieve start maakt na je vakantie? Deel je tips onder dit artikel of via Instagram en tag @theofficeprojectnl. De leukste tips deel ik in mijn Instastories!

 

 

 

Geef een reactie