Beter concentreren met deze kleur op de muur

Beter concentreren met deze kleur op de muur - productiviteit - The Office Project

Wist je dat de kleur van je werkplek heel belangrijk is? Heb jij een baan waarbij je veel geconcentreerd aan het werk bent? Wil jij je beter kunnen concentreren? Kies dan bij het inrichten van jouw werkplek voor een kleur die jouw productiviteit stimuleert. Maar welke kleur is dat dan? Ik laat het je graag zien. Lees snel verder! 

Kleuren beïnvloeden je emotie

Een tijdje geleden schreef ik al een blog over drie kleuren die je creativiteit bevorderen. In die blog leg ik ook meer uit over kleurpsychologie en hoe belangrijk de kleur van je werkplek is.

Je kunt dus met kleur je productiviteit beïnvloeden. Naast het stimuleren van creativiteit zijn er ook kleuren die juist ervoor kunnen zorgen dat je geconcentreerd kunt werken. En daar wil ik het in deze blog graag met jullie over hebben.

 

Concentreren & Rust

De kleur blauw. Dat is de kleur die zorgt voor meer concentratie en voor een rustgevend gevoel.

Wist je dat 40% van de mensen blauw als lievelingskleur heeft? Vooral mannen houden van deze kleur. Mijn dochter Vera zou zeggen dat dit logisch is want blauw is toch een jongenskleur? 🙂

De meeste mensen vinden blauw een aangename kleur en voelen zich op hun gemak in een ruimte met deze kleur. Doordat je je op je gemak voelt, geeft dit een rustig gevoel. Ik kan dus goed begrijpen dat je met deze kleur om je heen geconcentreerd aan de slag kunt gaan.

In de financiële wereld wordt blauw ook veel gebruikt. Vooral donkerblauw. Deze aangename kleur zorgt namelijk ook voor vertrouwen. Je komt als bedrijf betrouwbaar over als je een blauw logo hebt een een ontvangstruimte/hal met een blauwe touch.

Activiteitgerelateerd werken

Tegenwoordig zie je dat steeds meer kantoren Het Nieuwe Werken, flexwerken of activiteitgerelateerd werken ingevoerd hebben. In deze concepten zijn werkplekken steeds meer ingericht op activiteiten binnen je werk in plaats van dat iedereen één vaste werkplek heeft.

Zo heb je reguliere werkplekken, formele overlegplekken, informele zitjes en natuurlijk ook werkplekken waar je geconcentreerd aan de slag kunt gaan. Een soort 1-persoons stilte coupé zou je kunnen zeggen. Maak deze werkplekken blauw voor een optimaal effect!

Beter concentreren met deze kleur op de muur - productiviteit - Blue office - Blauw kantoor - The Office Project

3 Tips voor meer blauw

Je hoeft niet ineens alles blauw te maken in je kantoor. Je kunt hier op een creatieve manier mee omgaan. Ik geef je graag 3 tips hoe je met blauw een productieve omgeving creëert.

  1. Blauw is een koele kleur. Om het meer sfeer te geven zou je de kleur kunnen combineren met een warme tint zoals een taupe tint of een gele tint. Ook een oranje accent kan echt heel gaaf zijn met bijvoorbeeld ene donkerblauwe wand.
  2. Too much is too relaxed. Ga niet meteen alles helemaal blauw maken want dan kan het rustgevende gevoel doorslaan en je té relaxed maken. En dat wil je juist weer niet hebben 😉
  3. Een blauw accent. Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele muur blauw te verven. Je kunt ook met blauw meubilair of andere kantooraccessoires zorgen voor een blauwe touch. Een blauw moodboard, een mooie blauwe lamp of misschien een blauw bureau? Geef het je eigen draai 😉

 

Ik wil graag ook wat meer blauw in mijn kantoor. Misschien een voetenbankje en een paar posters waarin de kleur blauw de overhand heeft. Ik ga er nog eens over nadenken.

Heb jij ooit stilgestaan bij de kleur van je werkplek? Welke kleur is jouw kantoor nu en past dit nu bij het werk dat jij doet?

 

– Liefs Nicky

 

 

Bronnen:
https://www.zzpservicedesk.nl/850/hoe-hebben-kleuren-invloed-productiviteit.htm
http://www.psyblog.nl/2017/11/21/kleuren-psychologie-kleur-werkvloer-inrichting-design/
https://www.kantoorartikelen.nl/blog/ergonomie-meubilair/1915016/de-beste-kleur-op-kantoor
https://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe-verleid-je-consumenten-met-kleuren
https://peoplebusiness.nl/artikelen/personeelsbeleid/meer-enthousiasme-op-kantoor-kies-voor-oranje

2 gedachten over “Beter concentreren met deze kleur op de muur”

  1. Hey Nicky, leuke blogs en helemaal mee eens. Zeker wat de kleur blauw betreft. Als accountant (en als man waarschijnlijk) heb ik gekozen voor de kleur blauw in het logo van mijn bedrijf, omdat het rust en vertrouwen uitstraalt. En als net iets andere accountant heb ik gekozen voor ultramarijn (voor mij is dat het blauwste blauw zeg maar). In ons kantoorinterieur komt het ook terug in details, zoals een stoel en een lamp, gedoseerd. Nu na een paar maanden heb ik wel zoiets het mag wel wat meer zijn nog…..

    1. Hee Frank! Je kantoor mag uitstralen waar jij voor staat. Je zegt zelf al dat je een nét iets andere accountant bent… laat dit dan ook zien in je kantoor. Laat zien dat jij én rust en vertrouwen uitstraalt én uniek bent doordat jij het vak net anders aanpakt. Zo kan je kantoor jouw inspireren om dicht bij jezelf te blijven en kun je aan je klanten laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Ik heb net je website ook bekeken, waar het (ultramarijn)blauw inderdaad goed terugkomt. Jij wilt de ondernemer echt leren kennen, maar lukt dat in een ‘kantoor’? Misschien gaat dat nog wel beter in een huiselijke setting? Dit kan ervoor zorgen dat je klant zich meer op zijn gemak voelt en dat is wat je wilt, denk ik. Als je advies wilt bij de inrichting van je kantoor mag je me gerust een mailtje sturen 🙂 Ik kijk graag met je mee! Mijn mail is info@theofficeproject.nl. In ieder geval bedankt voor je reactie!

Geef een reactie