Waarom een goed ingerichte werkplek zo belangrijk is…

The Office Project - Waarom een goed ingerichte werkplek zo belangrijk is en waarom ik niet ik niet aan mijn thuiswerkplek werk

Waarom zou je geld uitgeven aan het inrichten van je werkplek? Als je een laptop hebt, dan heb je meer toch niet nodig? En een werkplek inrichten, dat kan ik toch makkelijk zelf? 

Iedereen heeft een eigen manier van werken. Dat begrijp ik en respecteer ik. Niet iedereen zit altijd volgens de Arbo richtlijnen te werken. Ik zit ook wel eens met mijn laptop aan de eettafel of op de bank te werken. Sterker nog, op dit moment doe ik zelfs niet anders omdat mijn thuiswerkplek geen fijne werkplek is.

Dat is dan ook meteen mijn punt. Ik heb geen goed ingerichte werkplek.

Ik zou zo graag een fijne thuiswerkplek hebben. Dit is ook iets waar ik iets aan ga doen en jullie in mee ga nemen. Maar eerst wil ik het hebben over waarom ik dan zo graag een goed ingerichte werkplek wil hebben en waarom dat zo belangrijk voor me is.

Waarom ik niet aan mijn werkplek werk

Op dit moment heb ik mijn thuiswerkplek op zolder. Nou ja, er staat tussen alle stapels papieren, prullaria en andere spullen ergens een bureau met een stoel. Het ziet er werkelijk waar niet uit. Overal ligt iets wat nog uitgezocht, georganiseerd, opgeruimd of simpelweg weggegooid moet worden.

Als ik mijn laptop wegzet moet ik bij wijze van spreke (en soms ook letterlijk) eerst plaatsmaken om mijn laptop überhaupt weg te kunnen zetten. Dit is echt heel irritant en ik ga dus al niet lekker aan het werk.

Omdat het bureau zo vol ligt, raak ik snel afgeleid. Vaak ruim ik ‘vlug’ even wat dingen op, wat betekent dat ik dus op dat moment niet het werk aan het doen ben wat ik eigenlijk wou (of moest) gaan doen.

Helaas ligt niet alleen het bureau vol en is de zolder een beetje een dump-plek geworden voor alles wat ik in huis tegenkom en nog geen goed plekje heeft. Daarnaast zou ik ook mijn persoonlijke administratie eens flink onder handen moeten nemen, maar dat is weer een ander verhaal ;).

Conclusie? Ik werk gewoon niet graag op zolder en dat heeft op dit moment alles te maken met de inrichting ervan.

Een goede werkplek verhoogt je productiviteit

Als je wél een goed ingerichte werkplek hebt, dan verhoogt dat je productiviteit. Daar zijn veel verschillende studies en onderzoeken naar gedaan. Er zijn namelijk verschillende factoren in je werkomgeving die ervoor kunnen zorgen dat jij productiever je werk kan doen. Denk hierbij aan:

  • Verlichting
  • Klimaat
  • Kleur
  • Omgevingsgeluid
  • Daglicht
  • Techniek
  • Opgeruimde werkplek

Het grappige is, dat ik dit allemaal weet vanwege mijn opleiding Facility Management en mijn ervaring met werkplekconcepten en projectinrichting en er zelf thuis dus nog geen rekening mee heb gehouden. Nu wonen we nog maar drie jaar in dit huis en hebben we alles al verbouwd, behalve de zolder. Ik heb de afgelopen jaren ook niet echt de noodzaak gevoeld om ermee aan de slag te gaan. Tot nu.

Op deze blog wil ik je dan ook wekelijks gaan voorzien van tips en inspiratie over hoe jij je kantoorinrichting kan aanpassen zodat jij efficiënter en productiever je werk kan doen.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Volg me dan op Facebook of Instagram want daar zal ik altijd even een berichtje doen als er een nieuwe blog online staat.

Je werkomgeving heeft invloed op je gezondheid

Naast dat je productiviteit omhoog gaat van een fijne werkomgeving, heeft het ook invloed op je gezondheid. Rug- en nekklachten, rsi en hoofdpijn zijn bekende klachten van kantoorwerk. De oorzaken zijn verschillend, maar kunnen soms voorkomen worden of verminderd worden met bepaalde meubilair en accessoires keuzes.

Grote bedrijven houden altijd bij wat het ziekteverzuim is en willen dit uiteraard zo laag mogelijk houden. Want ziek zijn kost geld. Voor zzp-ers en klein bedrijven geldt dit natuurlijk ook! Dus hoe fijn is het dat je het risico op klachten zo klein mogelijk kan houden! Je moet alleen even weten hoe 😉

Gewoon omdat je het verdient!

Waarom een goed ingerichte werkplek nog meer zo belangrijk is? Gewoon, omdat je het verdient! Je werkt hard. Je zit vol passie en ambitie en wilt je dromen waarmaken.

Ben je net je eigen onderneming gestart? Goedzo! Vier het en zorg voor een fijne werkplek waar jij elke dag weer heerlijk aan de slag kan en je die dromen waar kan gaan maken. Misschien ben je al een paar jaar ondernemer? Laat zien waar jij voor staat. Wees trots op wat je al hebt bereikt en laat dat terugkomen in je werkomgeving. Je verdient het!

Werk je in loondienst maar wel regelmatig vanuit huis? Misschien om beter te concentreren, misschien omdat het makkelijker is met de kids, misschien wel om een heel andere reden. Ga elke keer als je thuis bent fris aan de slag op je eigen thuiskantoor. Zorg ervoor dat jij fijn, ongestoord en geïnspireerd aan de slag kunt en niet – net als ik nu – tussen alle ‘rommel’ zit. Ook jij verdient een betere werkplek 🙂

Hoe tevreden ben jij met je werkplek?

Ik ben dus op dit moment totaal niet blij met mijn werkplek. Daarom ga ik mijn werkplek een make over geven. Mijn zolder ga ik helemaal omtoveren tot een fijne thuiswerkplek. Dit proces en de keuzes die ik maak ga ik met jullie delen de komende weken. Volgende week ga ik jullie laten zien hoe mijn zolder er nu, op dit moment, uitziet. Ook zal ik mijn wensenlijstje voor mijn werkplek met jullie delen.

Heb je vragen over het inrichten van jouw werkplek? Laat het me dan weten! Waar loop jij tegenaan? Wat zou jij anders willen zien? Of ben je al ontzettend tevreden met je werkplek? Let me know 🙂

– Liefs Nicky

Geef een reactie