De ideale temperatuur om te werken is…

The Office Project - Ideale Temperatuur voor op Kantoor

Voor onze woonkamer zijn we op zoek naar een nieuwe (extra) radiator en vroegen we ons ook af of we voor onze zolder een extra radiator nodig zouden hebben. Het is er -zeker in de winter- behoorlijk koud. Uiteraard kunnen we de verwarming op vol zetten, maar zelfs als we dat doen wordt de temperatuur niet hoger dan 19°C. Prima temperatuur dacht ik eerst (ik heb het nogal snel warm)… maar is dat ook echt zo? Wat is eigenlijk de ideale temperatuur om je werk te doen?

De ideale temperatuur is…

De temperatuur in je kantoor is erg belangrijk. Het kan van invloed zijn op het thermische comfort, de ervaren luchtkwaliteit, mogelijke Sick Building Symptomen en de productiviteit. Volgens TNO ervaart zelfs 24% van de werknemers in Nederland het binnenklimaat op hun werk als ‘onprettig’.

Nu ben ik vooral even benieuwd bij welke temperatuur je dan het productiefst zou zijn. De Universiteit van Helsinki heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij kwamen tot de conclusie dat de productiviteit stijgt bij temperaturen richting de 21-22°C, en weer daalt met temperaturen boven de 23-24°C. De hoogste productiviteit bereik je met een temperatuur van 22°C, dat is dus de ideale temperatuur!

The Office Project - Ideale Temperatuur voor op Kantoor

De temperatuur-discussie

Wat nou als je met meerdere mensen in één ruimte werkt? Hét discussiepuntje op kantoor is de temperatuur. Tenminste, dat is mijn ervaring 🙂

Door mijn ervaring als facility manager maar ook gewoon als kantoorwerker, weet ik dat iedereen temperatuur anders ervaart. Ik ben zo iemand die het al snel warm heeft en loopt te zweten terwijl een andere collega het snel koud heeft en met een dikke sjaal om zit.

Wist je trouwens dat vrouwen het over het algemeen kouder hebben dan mannen? Je hebt er natuurlijk altijd zo je uitzonderingen in ;). Vrouwen zijn gemiddeld genomen iets kleiner en slanker dan mannen en hebben een langzamere stofwisseling. Dit zorgt er voor dat vrouwen het over het algemeen kouder hebben.

Het is dus lastig om voor iedereen de juiste temperatuur in te stellen. Zeker als je met meerdere mensen in 1 ruimte werkt. Maar wat doe je dan?

  • Zorg er in ieder geval voor dat je een constante temperatuur hebt (dus geen grote verschillen gedurende de dag)
  • Stel de temperatuur in tussen de 21 en 23°C
  • Zorg ervoor dat de temperatuur instelbaar is, dit verhoogt de tevredenheid

Extra truien kopen?

Tjsa, een ideale temperatuur van 22°C gaan wij op dit moment niet redden op onze zolder. Wat nu? Misschien op nog ff een paar extra warme truien kopen? Of toch een radiator?

Toch maar de extra radiator, toch wel zo fijn! 🙂 We hebben er gisteren meteen één besteld! Het kan soms echt te lang koud blijven omdat de zolder ook nog eens een hoog plafond heeft (en warme lucht stijgt). Wij zitten er de rest van de winter in ieder geval warmpjes bij.

Heb je er ooit bij stil gestaan dat de binnentemperatuur zoveel effect heeft? En ga je nu ook de thermostaat voortaan op 22°C zetten? Let me know 😉

Liefs, Nicky

1 gedachte over “De ideale temperatuur om te werken is…”

Geef een reactie