Mijn doelen voor 2018

Doelen stellen - SMART methode - 2018 - The Office Project

Afgelopen jaar heb ik veel geleerd over mezelf. Wat ik wil, wat ik niet wil. Wat ik leuk vind en wat ik niet leuk vind. Het voelt dit jaar dan ook echt alsof het nieuwe jaar ook echt een nieuw begin is. Een begin als ondernemer of eigenlijk ‘mompreneur’. Ik heb zin om nieuwe dingen te leren en te ontdekken, fouten te maken en om door te gaan. Wat ik niet wil, is achter de feiten aanlopen of als kip zonder kop zomaar wat doen.

Afgelopen weken heb ik daarom eens goed de tijd genomen om eens na te denken over wat ik wil bereiken dit jaar. Brainstormen, piekeren, twijfelen, schrijven, doorstrepen…. Ik ben er druk mee bezig geweest 😉 Ik wil namelijk geen loze voornemens maar echt een serieus doel hebben om naartoe te werken. Eigenlijk zijn het meerdere doelen gewordeen ik deel ze in dit bericht graag met je.

Doelen stellen & SMART maken

Wat is dan het verschil tussen een voornemen en een doel? Een doel is over het algemeen concreter dan een voornemen. En juist omdat het concreter is, is het makkelijker om te bedenken wat je ervoor moet doen om dit doel ook echt te bereiken. Een doel is naar mijn idee makkelijker om om te zetten naar een actieplan.

Ik heb daarom voor mijzelf doelen opgesteld. Ik had zelfs speciaal een doelenboekje gekocht zodat ik er bewust mee aan de slag zou gaan en om als houvast te gebruiken dit jaar. Daarnaast weet ik nog van mijn studie dat het slim is om je doelen ook SMART te maken. Dus ook dat heb ik gedaan.

Wellicht ken je de SMART-methode maar voor diegene die het niet kennen zal ik het hieronder toelichten. SMART is namelijk een afkorting voor 5 voorwaarden waar je doel (bij voorkeur) aan moet voldoen om er echt mee aan de slag te gaan en je doel werkelijk te bereiken.

S = Specifiek || Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk je doel op. Wees specifiek in wat je wil bereiken. Wat wil je bereiken en waarom is dit belangrijk voor je? Misschien kun je er ook nog bij noemen of er anderen bij betrokken zijn of dat er een specifieke locatie bij gewenst is?

M = Meetbaar || Maak je doel meetbaar. Schrijf dus bijvoorbeeld niet op ‘ik wil meer blogs schrijven’ maar ‘ik wil 5 blogs schrijven’ of ‘ik wil 2 blogs per week schrijven’.

A = Acceptabel || Met acceptabel wordt over het algemeen bedoeld dat er draagvlak moet zijn. Zeker als dit doel met een team behaald moet worden is het belangrijk dat iedereen aan het doel wil werken. Voor mezelf vat ik het vooral op dat ik het positief wil formuleren zodat ik er enthousiast van word zodat ik er meteen aan de slag ga!

R = Realistisch || Je doel moet realistisch zijn. Klinkt logisch toch? Toch vind ik dit misschien nog wel de lastigste omdat ik soms te veel wil en te veel hooi op mijn vork kan nemen. Het is natuurlijk wel zo leuk als je je doel ook daadwerkelijk haalt 😉 Heb je het doel snel bereikt? Dan stel je vervolgens gewoon weer een nieuw doel op!

T = Tijdgebonden || Binnen welk tijdspad wil je je doel bereiken? Misschien heb je een harde deadline of misschien is het

Doelen stellen - SMART methode - 2018 - The Office Project - Doelenboekje Dreamkey Design

Mijn doelen voor 2018

Voor 2018 heb ik voor The Office Project zes grote en zes kleine doelen geformuleerd. Ik deel ze graag met jullie 🙂 Ten eerste omdat het dan echt wordt en ten tweede omdat ik stiekem hoop dat jullie me scherp kunnen houden en wellicht hier en daar eens kunnen helpen 😉

Dit jaar draait voor mij om rust, reinheid en regelmaat. Ouderwetse begrippen waar ik op dit moment behoefte aan heb. En dat terwijl ik ook mijn eigen onderneming start en wil laten groeien. Het gaat om balans vinden en genieten. Focussen op wat ik belangrijk vind en dat is mijn gezin, goed voor mezelf zorgen en dingen doen waar ik energie van krijg (o.a. de activiteiten voor The Office Project!).

En dan nu over naar mijn doelen 😉

Mijn grote doelen zijn:

 • Mijn eerste (betaalde) interieur/werkplekadvies geven in 2018
 • Voor het einde van het jaar een opgeruimde en georganiseerde werk- en leefomgeving (huis, werkplek, laptop, telefoon) creëren met als doel meer rust in mijn hoofd.
 • Ik wil dit jaar meer in het nu leven, oftewel, meer aandacht voor Mindfulness. ‘Bewust worden van eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties’, een omschrijving op wikipedia die precies verwoord wat ik graag zou willen omdat ik graag bewuster wil genieten.
 • Een ander doel voor dit jaar is beter timemanagement en zorgen voor meer regelmaat in mijn dagelijks leven.
 • In mijn eerste jaar als ondernemer zou ik het heel gaaf vinden om 5 verschillende opdrachtgevers te hebben voor ‘projecten’, meer mag ook natuurlijk maar we zouden het realistisch houden 😉
 • Last, but certainly not least…. Zoveel mogelijk ondernemers en thuiswerkers inspireren en motiveren om een productieve, gezonde en inspirerende werkomgeving te creëren en jullie meenemen in mijn ondernemersavonturen. Ik zie mijn bezoekers aantallen al groeien maar ik zou het geweldig vinden als ik met mijn blog The Office Project 2500 bezoekers per maand zou trekken. Hoe gaaf zou dat zijn!?

Mijn kleine doelen zijn:

 • Meer ondernemers en thuiswerkers inspireren met mooie werkplekken, tips, ondernemerservaringen, gedachtenspinsels. Waarbij ik graag de 1000 volgers op Instagram zou bereiken, check dus ook zeker hier mijn insta account!
 • Hetzelfde geldt voor Facebook, maar daar ga ik voor 1000 volgers voor het einde van het jaar (ik heb het idee dat dit langzamer gaat dan Insta, of heb ik dat mis? Je mag me natuurlijk ongelijk geven door meteen mijn pagina te liken op Facebook 😉 )
 • In het voorjaar 10 interessante en inspirerende video’s maken en een Youtube kanaal starten om deze op te publiceren 🙂
 • Voor het einde van de zomer een E-Book schrijven dat jij graag zou willen downloaden 😉
 • Een maandelijkse nieuwsbrief opstellen (die écht waarde toevoegt) en mijn eerste 100 inschrijvers verwelkomen! 🙂
 • Met The Office Project gepubliceerd worden in een krant of magazine, dat lijkt me zo gaaf!

Ik vind het best spannend om dit artikel te publiceren en mijn doelen te delen. Het voelt namelijk heel persoonlijk om dit te delen, en dat is het natuurlijk ook! Het zou me niet uit moeten maken wat jullie van mijn doelen vinden, maar stiekem merk ik dat ik toch benieuwd ben naar wat jullie er van vinden.

Herken je je in mijn doelen? En welke doelen heb jij? En natuurlijk zijn tips die mij (en anderen) kunnen helpen om deze doelen te behalen ook gewoon welkom 😉

Zo. En nu…. Aan de slag! 😉

2 gedachten over “Mijn doelen voor 2018”

 1. Pingback: Evalueren: Hoe gaat het nu met mijn business? Ondernemersavonturen #3

 2. Pingback: Mijn eerste week als ondernemer - Ondernemersavonturen #2

Geef een reactie