Waarom je niet persé een NEN-norm bureaustoel nodig hebt

Infographic Bureaustoel normen NEN-EN1335 en NPR1813

Als je op zoek bent naar een nieuwe bureaustoel dan heb je vast wel eens de term NEN-EN 1335 voorbij zien komen. Het kan ook zijn dat je een NPR 1813 bureaustoel hebt gezien. Maar wat is nu een NEN of NPR bureaustoel? En wat is het verschil? En heb je het überhaupt wel nodig?

Wat is NEN?

De NEN norm, je hebt er misschien wel eens van gehoord en zo niet, dan leg ik het je graag uit. NEN is een afkorting voor Nederlands Norm en is een instituut dat de ontwikkeling van normen begeleidt en stimuleert. Dit zijn afspraken die marktpartijen vrijwillig met elkaar maken over de kwaliteit en veiligheid van hun producten, diensten en processen. Naast deze Nederlandse normen zijn er ook nog Europese (EN) én wereldwijde normen (ISO) en daarnaast is er ook nog de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR).

Moet je dit allemaal onthouden? Nee hoor, het is alleen achtergrond informatie om te laten weten wat de afkortingen betekenen.

Normen voor een bureaustoel

Er zijn veel soorten NEN normen. Je snapt inmiddels al wel dat er naast normen voor gebruiksvoorwerpen, over bescherming van persoonsgegevens, keuringsmethoden en papierformaten ook een norm is voor bureaustoelen. De norm voor bureaustoelen gaat vooral over de maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel. Richtlijnen hiervoor zijn Europees vastgelegd in de NEN-EN 1335. Toch heeft Nederland ook nog een eigen norm voor bureaustoelen, de NPR 1813. Deze Nederlandse Praktijkrichtlijn is een toelichting op de Europese normen en geeft aan hoe ‘goed zitten’ en ‘verantwoord staan’ bij kantoorwerk kan worden uitgevoerd.

Wat is het verschil tussen NEN-EN 1335 en NPR 1813?

In Nederland zijn we gemiddeld langer dan in andere Europese landen. Een feitje dat je misschien al wel wist en dat belangrijk is voor het verschil tussen de Europese en Nederlandse bureaustoel normen.

De verschillen in lengtes zijn er in Europa in ieder land. Dat is ook de reden dat de NEN-EN 1335 er is. De verschillen in lengtes is in Nederland zo extreem dat er een extra praktijkrichtlijn, de NPR 1813, gemaakt is. Wanneer een bureaustoel hieraan voldoet, kan de stoel voor ongeveer 95% van de Nederlandse beroepsbevolking voor een goede en veilige ondersteuning zorgen.

Het is trouwens niet zo dat NPR genormeerde stoelen dan kwalitatief beter zijn dan NEN-EN bureaustoelen. De norm zegt namelijk niets over de kwaliteit of het comfort van de stoel. Het verschil zit hem met name in een aantal extra functies zoals de kantelbare zitting, deze is een paar graden meer instelbaar dan de Europese norm. Verder zijn beide stoelen evengoed ARBO verantwoord.

Juist omdat NPR 1813 vaak net een paar extra functies hebben, is deze stoel over het algemeen prijstechnisch net iets hoger dan NEN-EN 1335 stoelen.

Infographic Bureaustoel normen NEN-EN1335 en NPR1813

 

Wanneer kies je voor een NPR of NEN bureaustoel?

Dat is helemaal aan jou! Normen zijn geen wetten, maar ’best practices’. Je kan zelf weten of je hier wel of niet je voordeel mee wilt doen.

Beide normen worden vaak als leidraad gebruikt door inkopers, facilitair managers, arbo-adviseurs en ergonomen. Dit komt omdat de stoelen voor 95% van de beroepsbevolking goed in te stellen is en dus ideaal voor het bedrijfsleven waar de stoel vanwege de flexwerken, Het Nieuwe Werken en ook door verloop in personeel door verschillende personen gebruikt wordt.

Wil jij je bureaustoel helemaal in kunnen stellen op jouw lichaam en zithouding? Dan is het zeker een goed idee om te investeren in een goede bureaustoel die voldoet aan de NEN-EN1335, of als je lang bent de NPR 1813.

Werk je parttime of is het voor je thuiswerkplek waar je één dag per week werkt? Dan kun je er ook voor kiezen om een bureaustoel uit te zoeken die niet voldoet aan de normen maar waar je zelf gewoon goed op zit.

Heb je dus persé een NEN bureaustoel nodig? Nee, al is het wel aan te raden als je de stoel compleet instelbaar wilt als je er dagelijks heel wat uurtjes op doorbrengt.

Ik ben benieuwd, was je al bekend met de normen? En op wat voor bureaustoel werk jij? Laat het via een reactie weten of deel een foto van jouw werkplek/bureaustoel via Instagram @theofficeprojectnl.

Geef een reactie